transaktion

Angermann har förmedlat Sveriges största byggrättsaffär inom logistik någonsin

Angermann har varit säljrådgivare åt Kilenkrysset i den största logistikmarkaffär någonsin som genomförts med detaljplanelagd mark i Sverige. Köpare är Panattoni som gör sin premiärinvestering på svenska marknaden och förvärvar byggrätter för 3,1 miljarder kronor i en av Europas största byggrättsaffärer inom logistiksegmentet.

Byggrättsportföljen innefattar över 1,2 miljoner kvadratmeter detaljplanelagd mark i Nykvarn, Enköping, Rosersberg, Strängnäs och Staffanstorp. Byggrättsportföljen möjliggör att utveckla över 660,000 kvadratmeter logistikbyggnader till ett totalt värde om cirka 10 miljarder kronor.

Affären har gått under benämningen Homerun eftersom en aktör i och med förvärvet kommer att kunna ta ett järngrepp om den expansiva svenska logistikmarknaden under de kommande åren och erbjuda hyresgäster flera attraktiva platser för nyetableringar.

Försäljningen har rönt ett mycket stort intresse från internationella investerare som ser en stor potential i Sverige och affärens totala storlek har setts som ytterst attraktiv från många investerare. Den svenska logistikmarknaden är rankad som den tredje mest attraktiva industri och logistikmarknaden i Europa att investera i.

Panattoni är den största utvecklaren av industri och logistikfastigheter i Europa. De senaste fyra åren har Panattoni varit den största industrispecialisten över hela Europa och levererat runt 6,4 miljoner kvadratmeter och har investerat runt 5,5 miljoner euro.

”Angermann har bistått oss med denna rekordförsäljning och levererat över våra förväntningar genom hela processen och varit mycket professionella, vilket resulterade i en bra affär för såväl Kilenkrysset som för Panattoni” säger Jan Persson, VD, ägare och styrelseordförande på Kilenkrysset.

”Teamet på Angermann har hanterat försäljningen på ett mycket strukturerat och professionellt sätt, det har varit genomgående för hela processen vilket har bidragit till att vi har kunnat genomföra denna affär av dignitet i en relativt snabb process” säger Fredrik Jagersjö Rosell, Managing Director på Panattoni i Sverige.

”Vi är mycket stolta och glada över att ha bistått Kilenkrysset genom hela affären då Panattoni genomför en strategisk mycket viktig affär. Trots oroliga tider ser vi stor efterfrågan på logistikmark i strategiska lägen och det har varit stor konkurrens med mycket internationellt kapital som vill slå sig in på den svenska marknaden” säger Claes Virgin, Managing Director på Angermann.

Fakta

Uppdrag: Försäljningsrådgivning
År: 2022
Typ: Logistikmark
Ort: Nykvarn, Enköping, Rosersberg, Strängnäs och Staffanstorp
Säljare: Kilenkrysset
Köpare: Panattoni
Tomtareal: 1,2 miljoner kvadratmeter
Pris: 3,1 miljarder kronor

Intresserad av att veta mer?

Kontakta Claes Virgin,
Managing Partner
+46 709 78 99 77
claes@angermann.se

Dela detta vidare