Vi är Angermann

Lär känna Claes Virgin, VD & Partner på Angermann

Claes är VD och partner på Angermann och har många års erfarenhet från fastighetsbranschen. Han var med och startade upp Angermann i Sverige för ca 11 år sedan, och har dessförinnan bland annat arbetat med att investera i fastigheter åt en internationell bank. Vad innebär Claes nuvarande roll mer konkret, på vilket sätt har han nytta av sin bakgrund idag och hur upplever han att branschen har förändrats sedan han började jobba inom den?

 

Berätta lite om din roll på Angermann.

Jag är VD och partner på Angermann vilket betyder att jag sköter det dagliga arbetet i bolaget men är samtidigt mycket delaktig i många av de transaktioner som vi är inblandad i och utför åt våra uppdragsgivare. Jag drivs mycket av att kunna tillföra värde åt våra kunder och mina kollegor samt att nyttja mitt kontaktnät och kunskap för att få till spännande affärer. För att alltid vara i framkant så behöver jag och mitt team ständigt vara uppdaterade om vad som händer på fastighetsmarknaden och detta sker genom att vi kontinuerligt är i kontakt med ett stort antal fastighetsägare och investerare.

 

Hur och när startade Angermann i Sverige?

Jag var med och startade Angermann i dess nuvarande form för cirka 11 år sedan. Då var vi endast två medarbetare och har sedan dess växt till att idag vara ett sammansvetsat och kunnigt team med olika spetskompetenser inom transaktionsrådgivning och fastighetsutveckling.

 

Hur länge har du jobbat inom fastighetsbranschen? Och vad gjorde du innan Angermann?

Jag har arbetat inom fastighetsbranschen i över 15 år och innan dess 5 år inom finansmarknaden. Innan jag började på Angermann så arbetade jag som investerare av fastigheter på Royal Bank of Scotland (RBS) samt på ett bolag som RBS äger som idag heter Natwest Nordisk Renting. Dessförinnan så arbetade jag med finansiering på GE Capital samt på Handelsbanken.

 

På vilket sätt gynnar din bakgrund dig i din nuvarande roll?

Min kombinerade erfarenhet från bank-, finans- och fastighetsbranschen har givit mig en god förståelse för alla delar i en fastighetstransaktion, från start till slut. Min erfarenhet har även givit mig en förståelse för hur större företag tänker vid sina investeringsbeslut. Detta samtidigt som jag har byggt upp en god förståelse för vad som ofta är viktigt för entreprenördrivna företag vilket ger mig en ganska komplett bild av olika företags drivkrafter vid en affär.

 

Vad skulle du säga är unikt för Angermann? Vad är det bästa med företaget?

Vi är ett mycket kompetent team av medarbetare som har fötterna på jorden och förstår fastighetsaffärer. Tillsammans har vi ett mycket brett kontaktnät vilket är avgörande för att kunna matcha ihop rätt säljare och köpare. Vi har även vårt internationella kontaktnät i och med att vi är knutna till Angermann i Tyskland och får på så sätt en känsla av vad som händer i övriga Europa.

 

Hur har branschen förändrats sedan du började?

Branschen har blivit mycket mer professionell och internationell de senaste 15–20 åren. Idag finns det investerare och fastighetsutvecklare från hela världen som är etablerade i Sverige och en mycket större bredd och djup än vad som fanns för 15–20 år sedan. Många globala fonder och utländska fastighetsutvecklare som är specialiserade inom olika fastighetssegment kommer med nya erfarenheter och influenser. Den ökade konkurrensen har också gjort att svenska bolag har blivit mer professionella och effektiva. Sverige anses ha en transparent och likvid marknad att investera i vilket är en viktig förutsättning för internationella investerare. Det goda investeringsklimatet har gjort att Sverige är ett av de länder med störst omsättning av fastighetstransaktioner i Europa.

 

Hur tror du att marknaden kommer att utvecklas närmsta tiden och framöver?

Marknaden har varit mycket avvaktande under hösten 2022 och våren 2023 där säljare och köpare har stått en bit ifrån varandra, men det känns som att avståndet minskar. Jag tror att vi kan få lite fart på marknaden under hösten och att det sedan kan bli rejäl fart så fort vi ser en fallande inflation och en ränta som börjar avta. Institutionerna vill inte köpa i en nedåtgående marknad men så fort det vänder så kommer de trycka på köpknappen och det kommer bli trångt i dörren. När det gäller de opportunistiska investerarna så börjar det nu bli hög tid för dem att köpa och jag tror vi kommer kunna se flera affärer från denna köpkategori under året. De noterade bolagen har fortfarande utmaningar och kommer fortsätta sälja under året och nästa år och jag tror att det kommer komma fler uppköp av noterade fastighetsbolag eller byggbolag framöver.

Intresserad av att veta mer?

Kontakta Claes Virgin,
Managing Partner
+46 709 78 99 77
claes@angermann.se

Dela detta vidare